luni, 20 iulie 2009

Vosganian a trecut Compania Naţională a Huilei în administrare specială

Compania Naţională a Huilei (CNH) a fost trecută în administrare specială de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, acţionarul majoritar. Procedura este argumentată prin accelerarea privatizării şi obligă creditorii bugetari să suspende orice demers de executare silită împotriva companiei, relatează Mediafax.
Publicitate
Potrivit unui ordin semnat recent de ministrul Economiei
, Varujan Vosganian, administratorul special va trebuie să identifice active neutilizate care pot fi vândute sau transferate, va inventaria datoriile CNH, plăţile restante şi creanţele pe care trebuie să le recupereze, precum şi activele care ar putea fi revendicate.

Administratorul va întocmi un grafic, alături de conducerea CNH, pentru plata tuturor datoriilor către creditorii bugetari şi financiari
, pentru reducerea gradului de îndatorare, solicitând şi furnizorilor de utilităţi şi servicii să întocmească grafice de reeşalonare a datoriilor.

Toţi creditorii bugetari vor fi notificaţi cu privire la instituirea procedurii de administrare
specială şi supraveghere financiară "în vederea ridicării tuturor sarcinilor care grevează asupra activelor companiei naţionale care urmează a fi vândute, externalizate sau transferate, în scopul creşterii atractivităţii la privatizare", se arată în document
.

Măsura de suspendare a oricărei proceduri de executare silită se aplică inclusiv în cazul ministerului.

Compania Naţională a Huilei este cel mai mare datornic al statului cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,01 miliarde de lei. Majoritatea datoriilor către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la sfârşitul anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare.

Conturile CNH au fost blocate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru recuperea unor datorii de 844 de milioane de lei către bugetul statului, dar procedurile de executare silită a conturilor companiei au fost oprite de Guvern în luna iulie, pe o perioadă de şase luni, pentru a permite continuarea activităţii şi plata salariilor, precum şi pentru a evita ca orice creditor cu sume mai mari de 10.000 de lei să poată solicita intrarea companiei în faliment.