omânia ar putea intra în recesiune anul viitor, cu o contracţie a Produsului
Intern Brut de 0,3%, estimează Moody's. În opinia specialiştilor agenţiei de evaluare financiară, înrăutăţirea condiţiilor de pe pieţele internaţionale va determina o scădere a consumului românilor şi ar putea forţa guvernul de la Bucureşti să strângă cureaua fiscală.
Luna trecută, Moody's estima pentru România o creştere economică între 0 şi 3% în 2009, însă a revizuit previziunile din cauza unei situaţii mai dificile în privinţa lichidităţii decât estima iniţial.
Estimarea Moody's este prima care indică posibilitatea intrării României în recesiune în 2009, celelalte prognoze indicând un nivel al creşterii economice de cel puţin 4%.
"Motivul principal este acela că criza mondială de lichiditate a fost mult mai profundă decât ne-am aşteptat. România este un importator de capital străin (...) şi astfel această criză de lichiditate globală şi această încetinire în zona euro
vor cântări destul de mult asupra economiei româneşti", a declarat pentru The Money Channel analistul Moody's Kenneth Orchard.
În plus, Moody's vede deficitul de cont
curent pe anul viitor la un nivel de 8,2% din PIB iar deficitul bugetar la 4,9% din PIB
"Deficitul de cont curent va avea o evoluţie puternică. Unul dintre motoarele principale ale importurilor a fost consumul intern şi investiţiile interne, în mare parte finanţate prin credite
.
Creditarea nu va mai fi la fel de disponibilă anul viitor, lucru care deja este vizibil. Preţul creditării a crescut iar băncile îşi întăresc restricţiile, ceea ce înseamnă că importurile vor scădea destul de mult", a subliniat Orchard.
Agenţia de evaluare financiară anticipează o redresare a creditării în următoarele şase luni.
"Noi anticipăm ca piaţa creditării să îşi revină la un punct apropiat de normalitate în următoarele şase luni. Dacă actuala situaţie va continua însă, impactul asupra creşterii va fi mult mai puternic. Putem fi siguri însă că situaţia nu se va întoarce la ceea ce a fost la începutul lui 2008, 2007", a mai spus Orchard.
Cu toate acestea, Moody's vine şi cu o veste bună: perspectivele de rating pentru România rămân stabile, dat fiind că eventualele probleme vor putea fi rezolvate cu ajutorl UE şi al FMI.
"Avem în continuare o perspectivă stabilă, pentru că România este bine poziţionată şi poate oricând să obţină finanţare din partea FMI şi UE în cazul în care va fi necesar şi, deşi anul viitor va fi dificil, perspectivele pe termen lung sunt în continuare bune", a spus Orchard.