luni, 20 iulie 2009

Ministreasa Muncii a inventat Punctul Galben-PNL de pensie

Mariana Câmpeanu, actualul ministru al Muncii şi candidat PNL pentru un post de deputat în Colegiul 9, a transferat la partid obligaţiile pe care ea şi subordonaţii săi le au în minister: recalcularea pensiilor.

Ministrul Câmpeanu şi colegul său de partid Vlad Ion Naicu, cel care candidează la Senat pentru PNL tot în sectorul 2, dar în Colegiul 4, au demarat, în urmă cu aproape două luni, o campanie ingenioasă de atragere a interesului posibililor lor votanţi aflaţi la vârsta pensionării. Ei au anunţat în târg că au înfiinţat câteva locuri, intitulate „Punctul Galben”, unde primesc sesizări de la pensionarii nemulţumiţi de pensiile lor şi le recalculează într-un timp-record, fără ca aceştia să mai stea cu lunile la cozile ghişeelor de la casele de pensii, aflate în subordinea Ministerului Muncii, condus de Mariana Câmpeanu.

Anunţul şi informarea pensionarilor s-au făcut prin mai multe filiere.

Pe blogurile celor doi, prin fluturaşi electorali, prin întâlnirile organizate cu ajutorul Alianţei Pensionarilor, o ONG „agăţată” dezinteresat, prin câteva telefoane ale consilierilor doamnei ministru. Cum cererile anunţate pe cele trei piste vin gârlă, pensionarii au mutat coada de la casele de pensii la cele două sedii ale „Punctului Galben” din sectorul 2, ambele fiind două zone ale PNL. Aici, bătrâneii primesc amabilităţile staffurilor electorale ale celor doi candidaţi, rezolvările la dosare şi un teanc de fluturaşi electorali. Toată lumea e mulţumită, mai puţin funcţionarii caselor de pensii, care, de câteva luni, nu mai prididesc să rezolve dosarele venite prioritar de la fosta lor şefă directă, acum ministrul Mariana Câmpeanu, cu rugămintea soluţionării lor rapide.

„Cu o foarte mare plăcere vă anunţ că foarte multe dintre dosarele depuse de dumneavoastră atât în sediul de pe Strada Săgeţii nr. 9, cât şi la întâlnirile noastre din fiecare miercuri pe Strada Armenească nr. 35 au fost rezolvate, iar acum primiţi banii cuveniţi”, anunţă ministrul Câmpeanu pe blogul său de pe site-ul personal www.mariana câmpeanu.ro, unde s-a autointitulat „doamna cu pensiile”.

În Strada Săgeţii nr. 9 este sediul PNL sector 2. Aici, în fiecare zi, după ora 11.00, bătrânii vin să-şi depună dosare sau să-şi ridice răspunsurile de la casele de pensii, primite prin intermediul ministrului. Nu toate sunt favorabile, dar bătrânii au sentimentul că măcar au siguranţa că pensia le-a fost recalculată corect. Acţiuni similare se petrec şi la întâlnirile din fiecare miercuri cu ministrul Muncii, din Strada Armenească nr. 35, la sediul Institutului Naţional de Studii Liberale.

La întâlnirea de miercurea trecută, în jur de 30 de pensionari s-au înfăţişat cu plăsuţele tocite, pline cu dosare şi xerocopii după decizii de pensie şi adeverinţe, în sediul liberal de pe Armenească 35. Pensionarii treceau printr-o sală centrală, căptuşită cu tot felul de pliante ale candidaţilor PNL, şi se aşezau la două cozi, în două camere
diferite: una pentru cei care depuneau cereri şi cealaltă pentru cei care veniseră după răspuns. Majoritatea erau agitaţi şi temători să nu fi scăpat din vedere vreun act, însă la ieşire reveneau la sentimentul resemnării, combinat cu „încercarea moarte n-are”. Miercuri, 19 noiembrie, Mariana Câmpeanu n-a venit, prinsă cu şedinţa de guvern, însă erau consilierii ei de la minister, colegul de partid cu care a pus pe picioare ,,Punctul Galben’’, doctorul Vlad Ion Naicu, şi fiul ei, Cătălin Câmpeanu, venit să-şi susţină mama. Întrebat de ce nu s-a făcut un astfel de punct galben în toată ţara şi mai de mult, problema fiind una veche, iar Câmpeanu în sistem de aproape 8 ani, fiul ministrului a spus că „mai bine mai târziu decât niciodată”. „Ea s-a implicat dintotdeauna să rezolve memoriile pensionarilor şi, chiar dacă nu o să fie aleasă, va continua să ajute oamenii, că aşa e ea, pune mult suflet în ce face”, a spus fiul despre mamă.

Câţiva dintre pensionarii cu care am vorbit ne-au povestit că au aflat de această campanie
prin intermediul Alianţei Pensionarilor din România, alţii prin fluturaşi galbeni cu „Votaţi Mariana Câmpeanu”, iar alţii, pur şi simplu, au auzit de la alţii despre oportunitate.

Mihai Onic, 70 de ani, fost inginer mecanic de utilaj petrolier, spune că i-a dat un memoriu ministrului Muncii pe 29 septembrie, la întâlnirea anunţată de Alianţa Pensionarilor. El cerea să i se ia în consideraţie sporurile de climă aferente anilor în care a lucrat în Libia şi Algeria, problemă pe care se chinuieşte să o rezolve încă de la recalcularea din 2005. Acum l-au ajutat cei de la Alianţa Pensionarilor, „care au făcut o listă cu nume, număr de dosar, adresă, telefon şi problema fiecăruia”. Ca şi ceilalţi, el a adăugat că, „orice ar fi”, o va vota pe Mariana Câmpeanu, „pentru că are experienţă în domeniul pensiilor şi pare un bun tehnician”. De la Câmpulung Muscel, Florin Nucu, pensionat pe caz de boală, în vârstă de 62 de ani, a venit „într-o ultimă încercare” la ,,Punctul Galben’’ de la PNL, unde l-a îndrumat chiar şeful PNL de la nivel local, ca să-şi depună memoriul. Şi Folescu Gheorghe, de 77 de ani, din Capitală, umblă de vreo doi ani ca să îi fie luate în calculul pensiei o serie de contribuţii de asigurări sociale plătite de angajator, dar pe care casa de pensii nu i le-a recunoscut. „Ştiţi cum e birocraţia. Am venit aici, poate reuşeşte să mă ajute doamna ministru”, spune el.

Ce caută Alianţa Pensionarilor în traseul dintre bătrâni şi sediile PNL ne lămureşte Cristiana Pop, preşedinta Alianţei Naţionale a Pensionarilor: „Preşedintele filialei din Bucureşti a fost informat de doamna ministru că poate să aducă membrii care au probleme legate de dosarele de pensie, fie că e vorba de nelămuriri sau calcule greşite sau dacă au depus la casele de pensii adrese, fără să primească răspuns”. Ea recunoaşte că momentul e în avantajul bătrânilor: „Cum mulţi se duc la casele de pensii în van, vine cineva şi spune că în 10-12 zile primeşti răspuns, normal că s-au dus la întâlnirile cu doamna ministru”, explică Pop. Avantajul principal, spune ea, este că aceste cereri de recalculare sau de clarificare se soluţionează mai repede decât dacă le-ar depune pensionarii singuri la ghişee, „alta e când vine la Casa Naţională de Pensii (CNPAS) de la doamna ministru, se mişcă mai repede”. Potrivit şefei Alianţei, începând cu sfârşitul lunii septembrie au fost convocate câte două sectoare pe săptămână şi estimează că până acum au fost ajutate de ministru cam 50 de persoane din Alianţă.

Cristiana Pop consideră că această iniţiativă a lui Câmpeanu este „ceva de imagine, pentru campania electorală, ceva subţire, o poleială, care nu va dura” şi că „era mai bine să fie pe faţă, pentru toţi pensionarii”. Pop spune că „e o bătaie de joc acum la oficiile de pensii” şi că i-a propus ministrului Câmpeanu „să înfiinţeze un birou de urgenţă la fiecare casă de pensii unde să fie preluate toate aceste cereri”,, decât să se facă astfel de acţiuni cu caracter limitat.

Mariana Câmpeanu nu vede nimic electoral în acest proiect. „Acest tip de program
îl am permanent, fac asta de când am fost directoare la Casa de pensii Ilfov, puteţi întreba pe oricine. Primesc şi acum scrisori din toată ţara, am făcut ziua porţilor deschise şi la minister”. Ea adaugă că propunerea lui Naicu de a constitui „Punctul Galben” de colectare a cererilor şi consiliere „a bucurat-o” şi că a ales sediul Institutului Naţional de Studii Liberale, din Armenească 35, şi nu ministerul, „pentru că spaţiul este mai mare acolo”. În plus, susţine oficialul, vinerea nu prea poate să ţină audienţele la minister şi îi este mai la îndemână să se ducă miercurea după-masă, de la 17.00, în sediul din Armenească. „Eu îi primesc peste tot pe pensionari şi mă duc peste tot ca să îi ajut. Aceste acţiuni corespund întâmplător cu campania mea electorală şi dacă e rău ceea ce fac, o să le las pentru la toamnă”, spune Câmpeanu. În ceea ce priveşte propunerea înfiinţării unui birou de urgenţă în fiecare casă de pensii, ministrul a spus că va avea o discuţie săptămâna aceasta cu directoarea de la casa de pensii, dar că va continua orice ar fi şi proiectul ,,Punctul Galben’’, care, ca idee, „este utilizat de toate partidele politice”.

Reprezentanţii CNPAS ne-au răspuns că memoriile trimise prin ministrul Muncii nu sunt lucrate cu prioritate.

PNL repară şi dinţi, nu doar dosare

La „Punctul Galben” afli şi de un alt avantaj: servicii medicale stomatologice cu discount doar pentru pensionarii din sectorul 2, zona unde candidează pentru Senat colegul de partid al doamnei ministru, dr. Vlad Ion Naicu. Prin cabinetul MGMedical (companie
la care Naicu este acţionar-n.r.) din Strada Spătarului, nr. 36, medicii fac lucrări de stomatologie doar cu preţul de cost al materialelor pentru pensionarii cu domiciliul stabil în sectorul 2 al Capitalei, anunţă Naicu pe blogul său.