n cadrul unei conferinte de presa sustinute luni seara la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a facut o evaluare a situatiei pe care a intalnit-o in teren, saptamana trecuta, cand a vizitat mai multe societati comerciale din tara, interesat fiind de impactul crizei economice si financiare asupra activitatii acestora. El a sustinut ca nu putea ramane indiferent si a anuntat ca va continua deplasarile la marile societati comerciale romanesti pana cand noul guvern, stabilit dupa alegeri, isi va intra in atributii.
Seful statului a precizat ca deplasarile efectuate in ultima perioada in tara, la marile companii, nu au reprezentat actiuni de campanie electorala, motivand ca nu putea sa stea la Cotroceni si sa astepte ce spun ziaristii si politicienii, in contextul crizei economice. "Deplasarile din tara au starnit animate controverse, o fi campanie, nu o fi. Vreau sa va spun ca nu este vorba de nici un fel de campanie". El a aratat ca s-a deplasat la un numar mare de societati si va continua aceste vizite, in perioada urmatoare, pana cand noul guvern va fi instalat, pentru ca sa ii poata preda portofoliul de problematici.
In plus
, Basescu a spus ca noul program
de guvernare trebuie sa fie mai putin teoretic, ci sa poata ajuta economia
si sa diminueze impactul crizei economice care are ca efect criza financiara.
Traian Basescu a aratat ca, in cadrul vizitelor, a constatat trei tipuri de probleme: piata, externa si interna, finantarea productie si nivelul scazut al calificarii fortei de munca care se angajeaza. "Se vorbeste despre posibilitatea prabusirii investitiilor. Nu cred in ea", a mai spus seful statului, precizand ca "sunt si crize care la capatul lor pot sa nu te aduca vlaguit, daca faci o politica inteligenta si te pot aduce pregatit pentru depasirea crizei".
Potrivit Mediafax, presedintele a mai spus ca viitorul guvern, despre care a spus ca spera ca se va instala pana la Craciun, va trebui sa vina cu o noua conceptie bugetara, adica economisirea banilor in sistemul public. Seful statului a explicat ca unul din obiectivele pe care doreste sa le atinga in contextul desemnarii viitorului premier este continuarea reformelor in administratie si in mod deosebit in sistemele de educatie si sanatate Potrivit presedintelui, Romania are nevoie de un guvern eficient si o administratie performanta. Traian Basescu a mai spus ca un domeniu care trebuie abordat in acest context de criza este constructia de locuinte si izolarea termica a blocurilor.
"Voi respecta Constitutia, voi consulta partidele si nu voi ezita sa afirm preferinta mea in numirea primului-ministru. Ce pot sa spun este ca nu am in vedere posibilitatea numirii unui tehnocrat ca premier. Sunt intre politicienii care sustin ca guvernarea, mai ales in momente dificile, trebuie asumata de politicieni. Criza economica nu poate fi pusa in spatele unui tehnocrat", a spus Basescu, potrivit Agerpres.
Intrebat de jurnalisti daca va fi dispus sa faca compromisuri pentru a avea o relatie fructuoasa cu viitorul guvern, Traian Basescu a raspuns ca isi va 'mentine' atitudinea pe care a avut-o si in relatia cu Guvernul Tariceanu. "Eu am facut foarte multe compromisuri in acesti patru ani, dar numai atunci cand au fost in interes public si imi voi mentine abordarea si in continuare. Nu voi face compromisuri in interesul unor gasti", a conchis Basescu.
Presedintele tarii a comentat si ultimele evolutii din domeniul justitiei. "In ultimul an, CSM nu a respectat obiectivul de indepartare a monitorizarii pe justitie. O sa fie foarte greu sa explicam asta. Pe 8 decembrie incepe reevaluarea pentru raportul din ianuarie si vom vedea atunci efectele acestei situatii. Atitudinea de blocare a justitiei a generat foarte multe discutii si in acest fel s-a probat faptul ca politicul este implicat in justitie", a spus seful statului.
Traian Basescu a subliniat ca, tot in timpul vizitelor sale pe la marile companii din tara, a observat ca managementul si sindicatele au, de regula, relatii bune, lucreaza impreuna, pentru ca, in opinia sa, au un interes comun, pe care seful statului l-a numit "prioritate zero" - pastrarea locurilor de munca. Presedintele a enumerat mai multe solutii, pentru fiecare dintre combinatele pe care le-a vizitat in ultimele doua saptamani, care pot fi rezumate in continuarea contractelor deja incheiate, in sensul pastrarii parametrilor de productie propusi de aceste companii, asigurarea de finantare, cu precadere pentru comenzile pentru pietele externe (prin Eximbank) si dezvoltarea investitiilor.
Potrivit NewsIn, presedintele Basescu nu a nominalizat programele propuse de partidele aflate in campanie electorala, insa a contrazis doua dintre ele. Este vorba, pe de o parte, de delimitarea sefului statului de o prioritate enuntata de economistii PD-L, anume pericolul pierderii sau reducerii programelor de investitii pe anul viitor: Basescu a spus ca din vizitele sale nu reiese ca ar exista un astfel de pericol si a dat un contraexemplu, pe cel al santierului naval de la Mangalia, care deruleaza deja un program in valoare de 200 milioane de dolari
. Si programul PNL a fost criticat de seful statului, care a spus ca nu pot fi acordate inlesniri fiscale angajatilor, de genul reducerii CAS-ului, cata vreme nu sunt stimulate companiile sa produca mai mult, in sensul maririi numarului locurilor de munca. De data aceasta, contraargumentul presedintelui a fost ca un somer nu mai este in posibilitatea sa plateasca CAS sau alte impozite pe care actualul Guvern a spus ca ar trebui reduse.