luni, 20 iulie 2009

Predoiu vrea să dribleze CEDO

inisterul Justiţiei propune modificarea Statutului magistratului în sensul ca victimele erorilor judiciare din procesele civile să poată fi despăgubite abia după condamnarea penală a judecătorilor care le-au comis.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un proiect de modificare a Legii nr. 303/2004 (Statutul judecătorilor şi procurorilor) care să reglementeze „acţiunea în regres“, adică modul în care statul român poate recupera daunele
la care este obligat după ce a fost condamnat de CEDO.

În cazul proceselor civile în care statul român a fost condamnat la daune (majoritatea privind retrocedarea proprietăţilor), proiectul introduce un filtru suplimentar în măsură să tergiverseze acordarea respectivelor despăgubiri. Concret, textul propus de Ministerul Justiţiei prevede că „dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite în alte procese decât cele penale se poate exercita numai în cazul în care s-a stabilit răspunderea penală a judecătorului sau a procurorului pentru o infracţiune săvârşită în cursul judecării procesului“.

În cazul erorii penale, statul român plăteşte întâi daunele stabilite de CEDO şi abia pe urmă încearcă recuperarea sumei respective de la magistratul care a comis eroarea, fără a mai aştepta o eventuală condamnare a acestuia. Jurisprudenţa CEDO, conform cazurilor prezentate pe site-ul CSM, prevede obligaţia statului condamnat la achitarea daunelor în termen de trei luni de la pronunţarea sentinţei. Depăşirea acestui termen impune penalităţi.

Lidia Bărbulescu, preşedintele CSM, consideră că sancţionarea penală a magistraţilor pentru „rea-credinţă sau gravă neglijenţă este dificilă pentru că, deşi înseamnă forme de vinovăţie, nu sunt clar definite ca termeni“ şi că este anormal ca părţile vătămate să fie obligate să se îndrepte direct
împotriva magistraţilor care ar fi comis erori, atribut care, potrivit Constituţiei, aparţine exclusiv statului. Ministrul Cătălin Predoiu a declarat pentru Cotidianul că, deşi avizul CSM este doar consultativ, nu va promova proiectul de OUG în cazul în care Consiliul se opune.

Direcţia Legislaţie a CSM a propus deja, pe 11 noiembrie 2008, avizarea negativă a proiectului înaintat de Predoiu. Unul dintre argumentele de respingere se referă chiar la instituirea filtrului impus în calea executării sentinţelor CEDO în procesele civile. „Lacuna esenţială a textului propus rămâne însă stabilirea unor raporturi procesuale între victimă şi magistrat, şi nu între victimă şi statul român, cum se prevede în Constituţie“, a constatat CSM. Consiliul a remarcat şi o contradicţie în proiectul propus de Ministerul Justiţiei. Faţă de condiţionarea acordării daunelor stabilite de CEDO în procese civile de o eventuală condamnare penală a judecătorului care a comis eroarea, cu două alineate mai jos rămâne în vigoare actuala prevedere din Statutul magistratului, conform căreia „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice“.

Proiectul lui Predoiu prevede şi o extindere a termenului de prescripţie a sancţionării disciplinare a magistraţilor, de la un an la cinci ani de la comiterea erorii judiciare. CSM a remarcat că în acest caz ar fi depăşită limita maximă, de trei ani, a prescripţiei diciplinare, limită egală cu cea minimă în cazul celei penale.