sâmbătă, 21 februarie 2009

Zece mii de romani au luat infectii din spitale

Peste 10.000 de pacienti internati anul trecut in spitalele din Romania au facut infectii
intraspitalicesti, arata date ale Insti-tutului National de Sana-tate Publica (INSP). Motivele sunt multiple: lipsa igienei in spitale, neglijenta cadrelor medicale, terapiile invechite cu antibiotice. Aceste infectii reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii in spitale.

Sectiile de pediatrie si chirurgie, cele mai afectate

Cei mai afectati de aceste infectii sunt copiii internati in sectiile de pediatrie si neonatologie, demonstreaza datele preliminare oferite de INSP, insa nici adultii din sectiile de chirurgie nu au fost feriti de aceste probleme.

Din numarul total de infectii intraspitalicesti, 23% au fost contractate de copii, 16% de pacientii adulti care au fost operati si 10% de femeile internate in sectiile de ginecologie.

"Fata de alti ani, nu asistam la o crestere a acestor infectii. Ele exista si in alte spitale din alte tari, dar
pot fi luate masuri pentru reducerea lor", ne-a declarat Roxana Popovici, sefa sectiei de Epidemiologie de la Institutul National de Sanatate
Publica.

Ea spune ca ar trebui respectate protocoalele internationale pornind de la modul in care se consulta pacientii pana la felul in care li se aplica tratamentele. "Ar fi esential sa se ruleze tipurile de antibiotice prescrise, astfel incat sa se evite rezistenta la aceste medicamente
. De asemenea, antibioticele ar trebui sa fie prescrise tintit, dupa ce se va face antibiograma pacientilor", mai spune Roxana Popovici.

Infectiile cailor respiratorii, foarte frecvente

Din cei peste 10.000 de pacienti care s-au imbolnavit anul trecut, 28% au facut infectii ale cailor respiratorii, 16% au suferit infectii ale plagilor, 11% s-au confruntat cu infectii urinare, iar 10a cu infectii cutanate.

Controalele facute de Ministerul Sanatatii Publice in spitalele din Bucuresti si din tara, in ultimele luni, au aratat ca multe dintre circuitele de sterilizare din spitale nu functioneaza corect, ca nu exista recipienti adecvati pentru colectarea deseurilor ori ca asistentele nu respecta normele minime de igiena.

Neglijenta

Nou-nascuti morti din cauza unor viroze

Cel mai recent caz in care mai multi bebelusi au murit din cauza unor infectii pe care le-au luat din spitale s-a intamplat in luna ianuarie, la Spitalul de Urgenta din Vaslui. Copiii au murit din cauza unor infectii respiratorii puternice.

Ei se nascusera prematur si aveau o greutate sub limitele normale. In urma unei anchete epidemiologice facute de MS s-a dovedit ca la aceasta situatie a dus si neglijenta cadrelor medicale, care au fost sanctionate cu amenzi cuprinse intre 600 si 2.000 de lei.

Pe langa infectiile din spitalele de copii, multi bolnavi au suferit si din cauza celor inregistrate in spitale de adulti. Trei persoane au murit la sfarsitul anului 2004 la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din cauza unor infectii cu bacilul pioceanic.