sâmbătă, 21 februarie 2009

Pintilie se pregateste sa ia omuletul lui Gopo

Prima editie a Premiilor Gopo, eveniment ce se doreste a fi echivalentul romanesc al Premiilor BAFTA, César sau Goya, va avea loc
luni, 26 martie, la Sala Colosseum a Palatului Bragadiru.

La 50 de ani de la cistigarea Palme d’Or-ului pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie („Scurta istorie“) de catre Ion Popescu Gopo, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc aduce un omagiu marelui cineast. Celebrul omulet al lui Gopo va da forma trofeului Gopo, care va fi inminat tuturor cistigatorilor galei. Trofeul este creatia sculptorului Adrian Ilfoveanu. Au fost considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele romanesti care au avut premiera in perioada 1 ianuarie-31 decembrie a anului 2006 si au beneficiat de cel putin o saptamina de difuzare cinematografica. In cazul filmelor de scurtmetraj si documentar, productiile trebuie sa fi avut un circuit festivalier. Premiul pentru intreaga activitate ii va fi inminat prestigiosului regizor Lucian Pintilie.

Documentare si scurtmetraje

Pe linga nominalizarea deja celebrelor filme de lungmetraj „A fost sau n-a fost?“, regia Corneliu Porumboiu, „Hirtia va fi albastra“, regia Radu Muntean, „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii“, regia Catalin Mitulescu, si „Legaturi bolnavicioase“, regia Tudor Giurgiu, organizatorii galei nu au trecut cu vederea nici eforturile documentaristilor si ale realizatorilor de scurtmetraje. La categoria Film documentar au fost nominalizate peliculele: „Chipurile Deltei“, regia Adrian Voicu, „Hobita, coloana si tractorul“, regia Cornel Mihalache, „Rumenye, Rumenye“, regia Radu Gabrea, si „Satul sosetelor“, regia Ileana Stanculescu. La categoria Cel mai bun film de scurtmetraj au fost nominalizate „Examen“, de Paul Negoescu, multipremiatul „Lampa cu caciula“, regia Radu Jude, „Marilena de la P7“, al regretatului Cristian Nemescu, si „Vineri in jur de 11“, regia Iulia Rugina. Pentru categoria Cel mai bun film european au fost luate in considerare pro-ductiile exclusiv europene distribuite in Romania in cursul anului precedent. In finala au intrat: „Ascuns“, regia Michael Haneke, „Volver“, semnat de Pedro Almodóvar, „Cu doua taisuri“, regia Costa-Gavras, si „Copi-lul“, in regia fratilor Luc si Jean-Pierre Dardenne.

Actori si actrite

La categoria Cel mai bun actor in rol principal se lupta Ion Sapdaru si Teo Corban, protagonistii filmului „A fost sau n-a fost?“, si Valentin Popescu pentru rolul din „Ryna“, regia Ruxandra Zenide. Actritele nominalizate la rol principal feminin sint: Dorotheea Petre, pentru rolul titular din „Ryna“, Ioana Barbu si Maria Popistasu, pentru prestatiile din „Lega-turi bolnavicioase“. Un premiu special va fi acordat unei tinere sperante, premiu pentru care au intrat in competitie actritele Irina Velcescu pentru rolul din „Vineri in jur de 11“, Madalina Ghitescu („Marilena de la P7“) si actorii Paul Ipate („Hirtia va fi albastra“) si Tudor Aaron Istodor („Hirtia va fi albastra“ si „Examen“). Premiul publicului pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes de box-office ii va reveni peliculei „Legaturi bolnavicioase“, regia Tudor Giurgiu, care a adus in sala 20.472 de spectatori.

Felicitarile, masa
si dansul

Nominalizatii categoriei Cea mai buna muzica originala, Alexander Balanescu („Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii“), Grupul Rotaria („A fost sau n-a fost?“) si Vlaicu Golcea („Legaturi bolnavicioase“), vor interpreta live in cadrul galei fragmente din compozitiile lor. 21 martie a fost ultima zi in care cei 350 de votanti ai Premiilor Gopo (regizori, scenaristi, actori, directori de imagine, producatori etc.) isi pot exprima votul secret. Realizatorii filmului care vor primi trofeul Gopo pentru cel mai bun film vor pleca acasa cu 3.000 de euro, iar ceilalti premianti vor primi cite 1.000 de euro. Gala Premiilor Gopo va fi transmisa in direct pe TVR 1, de la ora 21.10. Gazda Premiilor Gopo va fi Catalin Stefanescu.