Accidentul la de la Spitalul «Marie Curie», în care o tânara insarcinata si-a pierdut viata
strivita de usile unui ascensor, putea fi evitat, daca se respectau normele elementare de verificare tehnica a lifturilor. Aceasta este concluzia specialistilor de la Inspectoratul de Stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat, facuta publica ieri de catre inspectorul-sef Alexandru Silvester. De mentionat este ca, in ziua accidentului, la doar cateva ore
dupa tragedie, directorul spitalului sustinea examenul de ocupare a postului de manager, pe care, de altfel, l-a si castigat.
ISCIR a finalizat, la sfarsitul saptamanii trecute, ancheta privind circumstantele in care s-a produs
accidentul de la Spitalul „Marie Curie“. Potrivit inspectorilor, nu s-a constatat o defectiune a liftului în timpul
verificarilor. Acestia spun, totodata, ca, desi este obligat, prin lege, spitalul nu avea un revizor tehnic de verificare instalatii. „În mod cert, daca spitalul avea angajata o asemenea persoana, responsabilul sesiza defectiunea si ar fi intervenit pentru remedierea problemei“, a declarat Marian Raducanu, adjunctul sefului ISCIR.
„În momentul în care am început verificarile, usile liftului se închideau. (...) Din experienta pe care o avem, un astfel de incident se poate produce din cauza unui scurt contact electric defect la sistemul de securizare a usii. Este vorba de un «sunt» care poate fi înlocuit. (...) Când am efectuat verificarile, liftul nu pornea daca usa era deschisa la sase milimetri“, a afirmat seful ISCIR. El a adaugat ca „piesa defecta poate fi usor si repede înlocuita“, sugerând ca firma responsabila de întretinerea liftului ar fi „remediat, probabil, aceasta defectiune, ulterior incidentului“.
Angajatii EMAC, neautorizati
Potrivit ISCIR, incidentul de la Spitalul „Marie Curie“ a avut loc în jurul orelor 10.30. Din declaratiile martorilor, în momentul accidentului, în lift se aflau trei persoane. Una dintre ele, un barbat, actionase comanda de urcare a liftului catre etajul sase al cladirii. În momentul în care liftul se pusese în miscare, tânara de 16 ani a deschis usa si a încercat sa intre în cabina ascensorului. Ea a fost agatata de cabina si strivita între etaje. Conforma procesului-verbal încheiat de ISCIR, inspectorii institutiei au fost sesizati în jurul orelor 11.00 despre incident, ei ajungând la spital în jurul orei 12.15. Odata ajunsi la locul incidentului, inspectorii au constatat ca echipele de interventie erau în actiune, iar liftul era deconectat de la instalatia electrica. De asemenea, la fata locului erau si doi reprezentanti ai firmei EMAC - societate responsabila cu întretinerea liftului. Potrivit rezultatelor anchetei, cei doi angajati ai EMAC nu erau autorizati ISCIR pentru a-si desfasura activitatea. „Firma a folosit oameni neautorizati, neinstruiti, care nu si-au facut treaba. Mai mult, ultima revizie tehnica a liftului s-a facut la data de 27 martie 2006. Desi erau obligati sa faca o verificare din doua în doua saptamâni a instalatiilor (lifturi - n.red.) si sa treaca concluziile într-un raport, firma nu a facut acest lucru“, a precizat Alexandru Silvester.
Folosirea celor 4 lifturi, interzisa
Seful ISCIR a afirmat ca, începând de ieri, firmei EMAC i s-a retras autorizatia de functionare. De asemenea, ISCIR a interzis, tot de ieri, utilizarea celor patru ascensoare din Spitalul „Marie Curie“, pâna la remedierea situatiei. „Nu este vina noastra ca ascensoarele au fost închise. Este vina conducerii spitalului. Pâna când nu vor intra în legalitate - iar aici ma refer la angajarea unui RVT-ist (responsabil cu verificarea tehnica a instalatiilor) si la angajarea unei societati autorizate care sa asigure verificarea tehnica a ascensoarelor - cele patru lifturi nu vor functiona“, a mai spus seful ISCIR. Alexandru Silvester a mai spus ca raportul ISCIR a fost transmis organelor de ancheta, care vor stabili daca firma responsabila cu întretinerea ascensorului, pe de o parte, si conducerea spitalului, pe de alta parte, poarta vreo vina pentru producerea accidentului în care o tânara si-a pierdut viata.