In fiecare zi, 30.000 de persoane mor din cauze legate de lipsa apei sau slaba calitate si igiena a acesteia. Ziua Mondiala a Apei a fost proclamata in 1993 de Adunarea Natiunilor Unite in scopul de a sensibiliza institutiile si societatea civila pe acest subiect, spre a gasi solutii de infruntare a acestei probleme. Conflictul inceput in 1967 intre Israel si Siria nu-si gaseste nici astazi rezolvarea pentru ca nici una dintre parti nu renunta la exploatarea resurselor hidrice.
Numai 16 persoane din 100 pot sa deschida un robinet din care sa curga apa fara agenti patogeni sau substante poluante din care sa poata bea, gati si sa se poata spala. 84 de persoane din 100 trebuie sa caute apa, de cele mai multe ori
foarte departe de locuinte, la surse unde disponibilitatea e redusa, iar calitatea scazuta. Consumul de apa in tarile africane variaza in medie intre 12 si 50 de litri pe zi pe locuitor, in timp
ce in tarile europene se situeaza intre 170 si 250 de litri pe zi, iar Statele Unite ating un consum de 700 de litri pe cap de locuitor.
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca sub un consum de 50 de litri de apa pe zi se poate vorbi de suferinta si de lipsa a apei – de fapt 40% din populatia planetei traieste in conditii igienice imposibile mai ales din lipsa apei.
Renuntam la cosmetice?
Previziunile sunt sumbre pentru anii care vin: in 2020, trei miliarde de persoane nu vor avea acces la apa. Pentru a garanta accesul la apa potabila pentru toti locuitorii planetei, ar fi de-ajuns o suma egala cu cea pe care europenii o cheltuiesc pentru a-si cumpara inghetata, iar americanii pentru cosmetice.
Pentru a face ca accesul la apa sa devina un drept universal ar trebui urmarite anumite obiective: eliberarea sclavilor apei in toata lumea, adica garantarea dreptului la educatie pentru 18 milioane de copii
constransi sa care apa din cauza lipsei sau a inaccesibilitatii la conducte de apa, reducerea consumului si a risipei in tarile avansate – este posibila scaderea pana la 40% a actualelor cantitati folosite in agricultura, industrii si uz casnic. Apa ar trebui transformata intr-un instrument de pace si egalitate prin interzicerea folosirii apei ca instrument politic de excludere. Crearea unui sistem
de finantare colectiva pentru apa, un serviciu public mondial al apei si interventii care sa garanteze accesul la apa si la corecta ei folosire, prin punerea in practica a unei politici guvernamentale integrate a apei, gestionate de state si de institutiile locale, atât pentru resursele hidrice, cât si pentru apele minerale.
Accesul la apa este un drept fundamental si trebuie garantat pentru toti, dar obiceiul de a risipi sau simpla neglijenta ne face sa trecem cu vederea necesitatea de a proteja aceasta resursa.
Anul trecut, Israelul declara ca cetatenii sai au cel mai mare consum de apa pe cap de locuitor din toata zona Orientului Mijlociu si de patru ori mai mult decit palestinienii printre care traiesc. Legile internationale interzic Israelului sa ia apa din teritoriile ocupate in 1967. Chiar daca acordurile de la Oslo ar fi respectate in intregime, ar fi o inechitate controlarea resurselor hidrice de catre evrei. Palestinienii nu pot sa foreze pamântul in cautare de apa fara consensul israelian, in timp ce Israelul poate sa pompeze toata apa de care au nevoie din pamânturile pe care le controleaza ilegal. Mai mult de 80% din apa Cisiordaniei este luata de Israel de o parte si de cealalta a liniei trasate in 1967.
Romania, pe locul 21 in Europa in privinta resurselor de apa
Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, a facut apel la cetateni, ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, sa foloseasca fara risipa apa, având în vedere ca tara noastra nu dispune de resurse bogate. „Fac un apel catre autoritatile si comunitatile locale, catre toti cetatenii, în vederea unui consum rational de apa, fara risipa. Trebuie sa învatam sa consumam atât cât avem nevoie si nici o picatura în plus
. Tara noastra nu a fost înzestrata, din pacate, cu resurse bogate de apa“, a spus Sulfina Barbu. Ministrul mediului a atentionat ca România are o resursa specifica de apa de 1.780 m3/locuitor/an, situându-ne pe locul 21 în Europa, în categoria tarilor cu resurse reduse de apa, sub media europeana, de 4.700 m3/locuitor/an.