n urma cu doua zile presedintele a avut o runda de negocieri cu partidele parlamentare doar pentru a se informa mai bine asupra actualei situatii de pe scena politica. Solutii nu au fost gasite mai ales in contextul in care fiecare partid a mers la Cotroceni cu propria pozitie si cu nemultumiri diferite. Presedintele Basescu a ascultat, iar rezultatul s-a vazut ieri. Desi seful statului anuntase ca isi doreste o noua discutie cu liderii partidelor parlamentare pentru a le prezenta acestora concluziile sale
in urma consultarilor si eventuale solutii pentru criza politica, aceasta noua intâlnire nu a mai avut loc. Totusi, Basescu a transmis concluziile sale printr-un comunicat de presa. Presedintele este de parere ca actualul Guvern sau unul restructurat ar trebui sa ceara Parlamentului un vot de incredere. O alta varianta luata in considerare de seful statului este initierea alegerilor anticipate.
In cursul zilei de ieri liderii partidelor parlamentare asteptau un semn de la Cotroceni, dupa ce presedintele Traian Basescu anuntase ca doreste o intalnire cu presedintii formatiunilor pentru a le prezenta concluziile sale in urma consultarilor de acum doua zile despre situatia politica. Oricum presedintele PSD Mircea Geoana a fost plecat din tara ieri. Social-democratul Cristian Diaconescu a spus de altfel ca PSD nu a fost contactat de Administratia Prezidentiala. Liberalul Crin Antonescu anuntase intr-o emisiune televizata ca presedintele pregateste doua solutii insa nu a mentionat care sunt acestea. Liderul PIN Cozmin Gusa a fost de parere ca solutiile prezidentiale s-ar putea referi la retragerea PD de la guvernare sau la formarea unui guvern PD-PSD. Pe de alta parte, in contextul in care au fost vehiculate tot felul de informatii atat despre o posibila colaborare PSD-PNL, dar si despre una PNL-PSD, in cursul zilei de ieri, liderii democrati si liberali au dat declaratii care sugereaza ca Alianta DA mai are un viitor, cel putin pe termen mediu. Asadar, opozitia a fost dezamagita, mai ales ca ieri a expirat si termenul dat de PSD lui Tariceanu pentru a prezenta un Guvern restructurat, lucru care nu s-a intamplat.
Testul Parlamentului
In timp ce toate aceste scenarii erau lansate public, presedintele Traian Basescu a venit cu o surpriza. Renuntand la o noua intalnire cu liderii partidelor parlamentare, el si-a transmis concluziile printr-un comunicat de presa. Documentul Administratiei Prezidentiale arata ca presedintele a trimis partidelor o scrisoare în care propune fie ca actualul Guvern sau unul restructurat sa ceara de urgenta votul de încredere al Parlamentului, inclusiv degajarea unei majoritati care sa-si asume explicit guvernarea, fie organizarea de alegeri anticipate. In urma consultarilor cu partidele, seful statului a notat urmatoarele concluzii: in Parlament functioneaza acum o majoritate fluctuanta, care se modifica de la o zi la alta, schimbându-si compozitia chiar si la nivelul dezbaterii unor articole de lege; dorinta legitima a formatiunilor politice parlamentare de a gasi, la propriul nivel, o solutie pentru depasirea acestei situatii generatoare de instabilitate politica si care poate afecta buna functionare a institutiilor statului; relatiile din interiorul
coalitiei de guvernare s-au deteriorat, ceea ce face mai putin probabila gasirea unei solutii viabile în interiorul arcului guvernamental. Presedintele a aratat ca “este necesar ca actualul Guvern, sau un Guvern restructurat, sa se prezinte de urgenta în fata Parlamentului, pentru a obtine votul de încredere menit sa consfinteasca granitele unei majoritati parlamentare care-si asuma politic sustinerea executivului si îi ofera, astfel, o veritabila legitimitate democratica”. “Este oportuna degajarea unei majoritati care sa-si asume explicit guvernarea, pe baza unui program convenit de catre partidele componente”, a mai spus el. A doua varianta solicitata de presedinte a fost organizarea anticipatelor.
Opinii si opinii
PRM considera ca scrisoarea adresata partidelor de catre seful statului cuprinde o nota de amenintare adresata Parlamentului privind organizarea de alegeri anticipate si arata inutilitatea consultarilor de la Cotroceni, a declarat vicepresedintele executiv Lucian Bolcas. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, conform Mediafax, ca seful statului încalca Constitutia prin scrisoarea catre partide. „Presedintele nu are competenta de a dicta Parlamentului daca si când sa acorde votul unui Guvern si nici nu are dreptul constitutional de a cere primului-ministru sa îsi restructureze sau nu Cabinetul, ori de a-i spune când sa o faca”, a declarat Olteanu. PC considera ca scrisoarea lui Basescu reprezinta un „atac la autoritatea premierului, Cabinetului si Parlamentului”, a declarat purtatorul de cuvânt al PC Bogdan Ciuca. El a spus ca PC sustine in continuare demisia presedintelui. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a precizat ca scrisoarea presedintelui arata ca acesta recunoaste public esecul proiectului politic al guvernarii PNL-PD, “pe care a impus-o falsificând rezultatele alegerilor din 2004”. Tocmai de aceea Corlatean vrea in continuare un Guvern restructurat. Liderul PD, Emil Boc, este de parere ca nu exista sanse reale pentru a se demarca o majoritate stabila si crede ca singura solutie o reprezinta alegerile anticipate.
Vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely considera ca scrisoarea presedintelui reprezinta “o radiografie corecta” a situatiei politice actuale si contine propunerile facute de UDMR sefului statului. Liderul UDMR crede ca trebuie luata o decizie mai întai la nivelul coalitiei, care nu a avut pâna acum o discutie pe fond legata de restructurare si de obtinerea sustinerii unei majoritati parlamentare.
Cezar Preda i-a taiat macaroana lui Valeriu Stoica
In acest haos politic actual, PLD a considerat ca este momentul oportun pentru o dezbatere pe tema consolidarii dreptei romanesti in cadrul careia a invitat PD sa-i paraseasca pe liberali si sa se alature in aceasta initiativa liberal-democratilor. Insa momentul a fost prost ales. Reactia vicepresedintelui PD Cezar Preda a fost foarte dura, sugerand ca Alianta DA mai are un viitor si deocamdata democratii nu vor face alte aliante. Preda a spus, in acest sens, ca PD înca nu a încheiat conturile Aliantei D.A., si ca este prematur sa se discute despre alte aliante sau structuri politice. „Sa astepte! Deocamdata nu ne-am finalizat constructia la care suntem parte. Nu am încheiat conturile Aliantei Dreptate si Adevar”, a declarat Preda. El a tinut sa îl mai contrazica pe liderul PLD Valeriu Stoica, care afirmase ca „PD se confrunta în acest moment cu doua dileme fundamentale, daca sa se desprinda de logica de putere actuala, fie sa se mentina în actuala putere, devenind, mai devreme sau mai târziu, o victima a acestei logici”. „PD nu traieste nici o dilema acum. Facând, asa, apel la istoria guvernarii 2004- 2008, noi, democratii, nu am avut o mare dragoste fata de liberali niciodata si nici fata de dumneavoatra”, a raspuns Preda, precizând ca ceea ce i-a unit pe democrati si pe liberali în tot acest timp a fost programul de guvernare si protocolul încheiat, în care „PD a crezut si crede în continuare”.
Premierul de externe Tariceanu
Premierul Calin Popescu Tariceanu are actiuni tot mai hotarate. Ela anuntat ieri ca va prelua interimar responsabilitatile Ministerului de Externe, pentru a elimina blocajul creat de refuzul presedintelui Traian Basescu de a-l numi pe Adrian Cioroianu în functia de ministru al afacerilor externe. El a aratat ca, în calitate de prim-ministru, nu poate permite ca aceasta situatie de blocaj sa continue. “Avem nevoie de un ministru de externe care sa reprezinte România”, a spus Tariceanu. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant
al Guvernului, Camelia Spataru, a precizat ca Basescu i-a trimis in scris premierului, la sfarsitul saptamanii trecute, motivatia refuzului de numire a lui Cioroianu. Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, conform Mediafax, ca preluarea interimara a sefiei MAE de catre premier este doar un gest formal, care nu va rezolva criza de la minister, ci o va încurca mai tare. Pe de alta parte, Diaconescu a afirmat ca decizia luata de Tariceanu în cazul MAE „este o noua faza a razboiului cu Traian Basescu”.