sâmbătă, 21 februarie 2009

Grevă generală pe termen nelimitat, în Israel

Conflictul a fost declanşat din cauza întârzierii plăţii salariilor în sectorul public

La chemarea celui mai mare sindicat, Histadrout, israelienii au intrat, ieri, în grevă generală pe termen nelimitat. Protestul sindical, care afectează întregul sector public, a fost declanşat din cauza întârzierii plăţii salariilor, mai multe luni la rând.

Greva a început fix la 07,00 GMT, "închizând" practic toate ministerele, cu excepţia celui al Apărării. Viaţa comunităţilor locale a fost dată peste cap, o sumedenie de servicii
- între care transportul feroviar, porturile, banca centrală, compania de transport rutier publică, rafinăriile, compania de electricitate, poşta, furnizarea apei, tribunalele şi, nu în ultimul rând, activitatea Aeroportului Ben Gurion - fiind paralizate. Histadroutul protestează, astfel, pentru neplata salariilor celor 3.700 de funcţionari, cu precădere cei din oraşele israeliene.

Trafic oprit pe Ben Gurion

Secretarul general a sindicatului, Ofer Eini, a dat undă verde
protestului după ce o ultimă tentativă de reconciliere, în timpul
nopţii, a eşuat. Potrivit ministerelor de Finanţe şi al Internelor, conflictul ar avea drept cauză doar salariile a circa 600 de funcţionari, iar pentru rezolvarea problemei ar mai fi fost nevoie de câteva zile. Înainte de grevă, centrala sindicală a cerut angajaţilor din aviaţia civilă să devanseze zeci de zboruri de pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, 50.000 de pasageri fiind obligaţi să tranziteze în noaptea de marţi spre miercuri. Radioul şi televiziunea publică, spitalele guvernamentale, şcolile şi, parţial, transporturile continuau să funcţioneze ieri.

Meciul cu Anglia pentru Euro 2008, în pericol

Greva are însă şi consecinţe neaşteptate. Sâmbătă ar urma să se desfăşoare, la Tel Aviv, meciul Israel-Anglia, în cadrul calificărilor pentru Euro 2008. În consecinţă, circa 5.000 de suporteri englezi şi-au rezervat bilete pentru Tel Aviv. Potrivit unui reprezentant al Histadrout, citat de cotidianul "Haaretz", avioanele cu suporteri ar urma să fie, în mod excepţional, autorizate să aterizeze pe Ben Gurion. Există însă şi varianta ca doar avionul cu echipa şi oficialii englezi să fie autorizate, soarta celorlalte chartere rămânând în suspensie din cauza grevei.

Zeci de mii de turişti ar putea să-şi anuleze vizita de Pessah

În februarie, premierul Ehud Olmert a intervenit personal în conflictul care mocnea, promiţându-le funcţionarilor că îşi vor primi salariile. Histadroutul îi reproşează, însă, că nu şi-a onorat angajamentul, deşi ministrul de finanţe a reiterat spusele şefului său, declarând că "toate salariile vor fi plătite înainte de sărbătoarea Pessahului", Paştele evreiesc care începe la 2 aprilie. Presa israeliană avertizează că zeci de mii de turişti străini care vin în mod tradiţional să-şi petreacă sărbătoarea Pessahului în Israel ar putea fi obligaţi să renunţe la călătorie.

J