"Traian Basescu a incalcat Constitutia Romaniei si este implicat in fapte penale". Verdictul l-a dat Dan Voiculescu, in calitate de sef al comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui, inainte ca vicepresedintele pesedist al comisiei, Florin Iordache, sa prezinte cele 19 fapte grave de incalcare a Constitutiei, pe care le-au stabilit "anchetatorii". Multe dintre acuzatiile de neconstitutionalitate atribuite lui Basescu si consemnate in raport se regasesc si in documentul PSD: "a deturnat vointa electoratului pentru ca a desemnat public un candidat la functia de prim-ministru fara a tine cont de rezultatul alegerilor si fara a consulta partidele parlamentare"; "a actionat constant pentru subordonarea Guvernului si s-a substituit acestuia" sau "a intervenit brutal in activitatea Parlamentului".
Un element de noutate este acuzatia legata de subordonarea de catre presedinte a serviciilor
secrete, lucru care a rezultat din marturisirile pe care le-a facut comisiei fostul director SRI Radu Timofte. Acesta ar fi spus, sustin surse parlamentare, ca presedintele a solicitat imperativ directorilor SRI si SIE sa-si prezinte demisiile la Palatul Cotroceni, dupa fuga lui Omar Hayssam. La capitolul fapte grave care nu au fost cuprinse in documentul pesedistilor, se afla si refuzul de ultima ora al lui Basescu de a accepta numirea lui Adrian Cioroianu la Ministerul de Externe. Gafa fostului sef al SIE Claudiu Saftoiu, care a recunoscut senin ca Serviciul
asculta ilegal telefoane, apare in raport ca neconstitutionalitate comisa de Traian Basescu, pe motiv ca presedintele " a acceptat efectuarea unor interceptari ilegale". Voiculescu a anuntat ca "anchetatorii" i-au pregatit lui Basescu si un dosar penal care va merge, separat, la Parchet. Infractiunile incriminate intr-un capitol separat al documentului sunt de " abuz in serviciu contra intereselor publice si conflict de interese in cazurile ALRO Slatina si Art Construct 92".
Raportul a fost votat de cei 8 membri ai PSD, PRM si PC si neaprobat de cei trei liberali din comisie si de reprezentantul UDMR, acestia abtinandu-se de la vot. Prin vocea Noricai Nicolai, liberalii au explicat ca singura lor obiectie e legata de faptul ca Basescu n-a comis nicio neconstitutionalitate cand l-a pus pe Tariceanu premier, chiar daca majoritatea rezultata din alegeri era alta. Raportul a fost deja inaintat la Curtea Constitutionala, care are 20 de zile termen sa se pronunte.