sâmbătă, 21 februarie 2009

"Avem marfa pentru export"

Teatrul de Comedie traieste vremuri bune. Premierele se tin lant, toti actorii joaca in noi spectacole, anul acesta va avea turnee peste granite, iar festivalul pe care il organizeaza - Festivalul Comediei Romanesti - a ajuns la cea de-a V-a editie, care incepe sambata si se va incheia cu o gala in cadrul careia se vor acorda premii in valoare de 150 milioane lei vechi. Directorul George Mihaita a lasat actorul pe locul al doilea, ca sa se ocupe de institutia in care a activat mare parte din cariera.

- Cui ii mai arde de ras in vremurile pe care le traim?

- Cu toata saracia, tristetea si ploaia asta, cred ca oamenii au nevoie sa rada din cand in cand. Sau poate tocmai de aceea. Daca atatia jurnalisti s-au strans azi la Teatrul de Comedie, in ciuda vremii de afara, inseamna ca exista un interes pentru acest loc si pentru festCo, festivalul pe care noi il producem. Cat despre public, el umple mereu salile noastre de spectacol, ba
chiar am avut surpriza sa fiu abordat de oameni care stateau la coada la casa de bilete si care mi s-au plans ca incearca sa prinda bilete pentru un spectacol si nu reusesc de cateva saptamani.
I-am cerut scuze domnului care m-a oprit sa se planga, dar apoi i-am spus ca trebuie, totusi, sa recunosc ca imi pare bine ca se intampla asa, fiindca inseamna ca facem bine ce facem.

- Festivalul de Comedie Romaneasca pe care il organizati are ambitia de a deveni international. Pe cine credeti ca intereseaza comedia romaneasca peste granite?

- Am constatat ca exista spectacole cu piese romanesti in strainatate si cred ca nu strica sa ne implicam, sa le aducem aici, ba poate chiar intr-o zi sa contribuim la producerea lor. Sa putem plati un regizor bun, o trupa dintr-o alta tara care sa joace o comedie romaneasca. Numai asa putem fi siguri ca dramaturgia romaneasca va avea cu adevarat ecou. Nu putem sa pretindem asta cand lasam totul la voia intamplarii si nu facem nimic concret. Dorinta de a scoate spectacolele noastre peste granite este si ea fireasca: am pornit la drum cu o trupa care a muncit din greu pentru a realiza toate proiectele pe care ni le-am propus. Cred ca e vremea sa facem impreuna un pas mai departe si sa ducem - si noi - teatrul romanesc peste granite. Acum, dupa ani de directorat pot sa spun fara rezerve ca avem marfa pentru export! Putem sa ducem afara spectacole de care sa nu ne fie rusine. "Revizorul", regizat de Horatiu Malaele, a fost vazut de un producator care il duce in aceasta vara la Festivalul de la Edinburgh, inainte de asta mergem la Viena, la mijlocul lunii mai, pentru Zilele Bucurestiului, iar in toamna suntem invitati la un festival din Serbia.

- Sunteti foarte des la televizor, iar televiziunea fura adesea "crema" scenei. Este o concurenta de temut pentru teatru?

- Pot sa spun ca in ultima vreme am aparut la tv chiar prea mult. As vrea sa apar numai cand am cu adevarat ceva de spus, dar recunosc ca am cazut in pacatul de a ma duce prea des, fiindca am cedat rugamintilor unor oameni. Actorul din mine ar fi vrut sa se ocupe mai mult de rolurile de pe scena. Dar am acceptat si fiindca erau prilejuri pentru directorul care sunt sa sara, chiar cu tupeu, si sa vorbeasca despre proiectele teatrului. Fiindca mi-am luat foarte in serios acest rol de director, e un rol pe care vreau sa-l joc cat mai bine.

- Si actorul lasat deoparte in acest timp
ce face? Nu e trist?

- Actorul e fericit sa joace in ceea ce eu cred ca este cel mai important rol al carierei mele de pana acum, rolul din "Revizorul", unde astept cat mai multi spectatori sa ma vada. In plus
, voi mai juca in curand intr-un spectacol semnat de Alexandru Darie, dar si intr-o comedie de Adrian Lustig, "Clinica", la Teatrul de Comedie. Ma mai asteapta doua filme, debutul lui Horatiu Malaele si un nou film semnat de Sergiu Nicolaescu. Dar pana atunci, revenind la rolul de director, ii astept pe cat mai multi bucuresteni la Festivalul Comediei Romanesti, care incepe sambata seara cu un spectacol- surpriza semnat de Alexandru Tocilescu, si care va avea loc chiar in fata teatrului.