sâmbătă, 21 februarie 2009

Moscova suspenda importul carnii de la una din cele trei companii moldovenesti acreditate, informatie respinsa de firma

fitosanitar rus Rosselihoznadzor a anunţat că a suspendat importurile de carne şi mezeluri de la întreprinderea Tehnostel-Car din Hânceşti, una din cele trei companii moldoveneşti acreditate la începutul acestui an să efectueze livrări, în timp
ce compania a respins aceste informaţii.

"La punctul vamal Troebortnoe a fost reţinut un lot de 60 tone de carne de vită fără respectarea normelor sanitare şi în lipsa unor documente obligatorii de export", a anunţat Rosselihoznadzor citat de presa rusă.

Serviciul rus a declarat că "lotul de carne necalitativă" a fost returnat în Republica Moldova, iar Serviciul sanitar din R.Moldova a fost avertizat în legătură cu acest incident. Rosselihoznadzor-ul a mai anunţat că a suspendat, începând cu 20 martie, drepturile de import pentru această companie.

Pe de altă parte, directorul Tehnostel-Car, Radu Bordeianu, a dezminţit aceste informaţii. "Un lot de carne a fost oprit pe o anumită perioadă la vamă pentru că nu dispuneam de toate actele necesare. Asta pentru că după reluarea exporturilor au mai apărut unele formalităţi despre care nu ştiam. Însă, ulterior actele au fost prezentate iar carnea a ajuns la destinaţie", a precizat Radu Bordeianu. "A fost o procedură pur tehnică, iar produsele au fost absolut inofensive", a mai adăugat el. Până în prezent, compania a livrat în Rusia peste 100 tone de carne.

La începutul anului curent, Chişinăul şi Moscova au semnat un acord privind reluarea exporturilor de carne pe piaţa rusă, care au fost blocate în aprilie 2005. Doar trei întreprinderi au fost acreditate pentru export, acestea fiind Tehnostel-Car din Hânceşti, Mistor-Bras din Călăraşi şi Nevelina din Chişinău.

Anterior, Rusia a interzis importurile de carne motivând că sunt încălcate condiţiile sanitare de livrare
, precum şi faptul că RM a reexportat mezeluri.

În 2004 R.Moldova a exportat în Rusia 6,1 mii tone de carne.