Consilierul municipal din fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră”, Oleg Cernei, a solicitat, joia trecută, colegilor din cadrul Consiliului Municipal Chişinău (CMC) să-şi declare averile pe care le deţineau la începutul mandatului şi valoarea acestora la expirarea lui.
Cernei susţine că mulţi dintre colegii lui au profitat de statutul de ales local şi au favorizat activitatea afacerilor pe care le deţin. Acestora le-au fost atribuite terenuri de pământ, au câştigat licitaţii funciare la preţuri derizorii, prejudiciind, astfel, bugetul municipal de sume fabuloase.
Consilierul Cernei şi-a îndemnat colegii să facă o declaraţie a „conştiinţei” pentru că, potrivit lui, „există riscul ca alegătorul să nu ne mai încredinţeze un alt mandat”. Cernei a solicitat organelor de control să verifice legalitatea bunurilor materiale deţinute de colegii lui, precum şi metodele prin care acestea au fost obţinute. Pentru a încuraja consilierii să-şi facă publică averea, Cernei a fost primul care a făcut-o dorind să dea astfel start unei campanii
. Acesta a spus că, în anul 2003, deţinea un apartament cu două camere, un lot de pământ şi un oficiu de 13 metri pătraţi. Acum, deţine acelaşi apartament, acelaşi lot de pământ, doar că a rămas fără oficiu, pentru că ex-primarul interimar general Vasile Ursu l-a deposedat de acest bun.
Klimenko: „Ruşine!”
Unii consilieri s-au arătat dispuşi să ofere asemenea declaraţii, iar alţii nu prea. O replică maliţioasă a venit din partea consilierului Mişcării „Ravnopravie”, Valeri Klimenko. „Dacă Cernei nu a ştiut să-şi amelioreze condiţiile de trai pentru familia sa, cum se va putea gândi la asigurarea ţării? De fapt, pentru un bărbat adevărat declaraţiile de acest gen sunt o ruşine”, a conchis, cu tupeu, Klimenko.
Declaraţie sinceră, nu populistă
Solicitat de JURNAL, consilierul independent
, Mihai Roşcovan, a declarat că susţine campania iniţiată de Cernei. „Cei care sunt înscrişi în lista consilierilor ar trebui să-şi facă cinstit declaraţia de avere la sfârşitul fiecărui an, nu doar la sfârşit de mandat. Ar fi bine ca acţiunea aceasta să poarte un caracter real, nu populist, aşa cum o fac unii consilieri înainte de alegeri”, a afirmat Roşcovan. Un alt consilier independent, Ion Mămăligă, susţine că practica de declarare a averilor este încetăţenită în ţările europene şi e timpul
să se aplice şi la noi. „Îţi declari averea la început de mandat şi la sfârşit, numai cu condiţia ca această declaraţie să fie una sinceră, dar nu populistă. Şi-apoi, mai ştiind feleşagul politicienilor noştri cărora le place să diminueze proprietăţile pe care le au, devenim cam sceptici că vor face o declaraţie reală a averii”, îşi dă cu părerea Mămăligă.