luni, 17 august 2009

Sondaj BCS: Popeye Marinarul îi conduce pe Făt-Frumos şi pe motanul Tom

Un sondaj BCS arată asocierile pe care le fac românii cu personaje de desene animate sau cu personaje din poveşti. Băsescu este Popeye, Antonescu - Făt-Frumos, iar Mircea Geoană - motanul Tom. Marinarul conduce.

Crin Antonescu creşte în sondaje. Cel puţin în cele comandate de o firmă
americană apropiată PNL - Marsh Copsey&Associates, în boardul căreia lucrează şi fiul fostului ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, Dan Mureşan.

Potrivit unui studiu realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) în perioada 9-16 iulie, liderul PNL se clasează pe locul secund în cursa prezidenţială, cu 21,5 procente, fiind devansat de preşedintele Traian Băsescu cu 35,4%. Candidatul PSD Mircea Geoană ocupă abia locul 3, cu 19,1%. Poziţia a patra este deţinută de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor - 7,9%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) - 5% şi de Principele Radu Duda cu 4,7%.

Trecerea lui Antonescu în faţa lui Geoană fusese confirmată săptămâna trecută şi de un studiu al CCSB.

Sondajul BCS se ţine şi de glume şi a măsurat asemănarea principalilor candidaţi la preşedinţie cu un personaj de film, de desene animate ori cu un personaj din basm.

Astfel, Traian Băsescu este asociat cel mai des cu Popeye Marinarul, Crin Antonescu cu Făt-Frumos iar Mircea Geoană cu motanul Tom. Tot cu Făt-Frumos este asociat şi Principele Radu Duda, în timp ce liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, aduce aminte de Vlad Ţepeş şi de Hitler.

Studiul realizat de BCS a fost realizat pe un eşantion de 1.069 de persoane şi are o marjă de eroare de +-3%.