Presedintele social-democratilor a dictat ieri decizia in cazul absolventior facultatii Spiru Haret: raman cu diplomele si nu vor mai da un nou examen. Liderul PSD a iesit public, dupa trei zile in care pesedistii s-au intrecut in balbaieli si amenintari cu demiterea ministrului Educatiei, pentru a o asigura pe Ecaterina Andronescu de sprijinul sau. Candidatul Geoana si-a luat mantia de justitiar si a cerut anchetarea si investigarea energica a cazului pentru aflarea adevarului. Pentru a extrage partidul din scandal, Geoana a aruncat vinovatia in curtea fostilor ministri ai Educatiei: Miclea, Hardau si Adomnitei.
Bomba cu ceas
de la ministerul Educatiei a fost dezamorsata temporar de liderul pesedistilor, care i-a indicat Ecaterinei Andronescu modul in care trebuie sa gestioneze problema diplomelor de la facultatea Spiru Haret. Mircea Geoana a dat asigurari electoratului ca absolventii de buna
credinta nu vor mai fi obligati sa reia examenul, ca ministrul are sustinerea PSD si nu va fi demis, iar ancheta va continua pentru ca "acest Caritas al diplomelor sa inceteze". "Consider ca studentii si familiile acestora care de buna credinta au intrat in acest sistem de educatie, nesanctionat prin complicitate vinovata a ministrilor din acea perioada, nu trebuie sa fie penalizati si consider ca opinie personala ca diplomele acestora trebuie sa fie considerate ca fiind legale, cu exceptia situatiilor punctuale in care se poate dovedi o eventuala ilegalitate", a decretat din Kiseleff candidatul la prezidentiale al PSD, care a gasit si vinovatii pentru aceasta situatie.
Garantat de Vanghelie
"M-am uitat putin pe cifre si constatam o crestere exponentiala a celor care au facut parte din sistemul de educatie al Universitatii "Spiru Haret" de la 29.000 in 2001, la 311.928 in 2009, in timpul mandatelor domnilor Hardau, Miclea si Adomnitei, numarul de absolventi ai USH a crescut de la 5.700 in 2003 la 56.000 in 2009. De aceea, doamna ministru Andronescu are intreg sprijinul meu pentru a continua extrem de energic tot ce inseamna ancheta si investigatie pentru aflarea intregului adevar de la aceasta universitate", a adaugat pesedistul. El a comparat situatia cu un "butoi de pulbere", deoarece din cauza acestui scandal se pune in pericol recunoasterea diplomelor romanesti in spatiul european. "I-as recomanda
doamnei ministru sa se uite putin si la mecanismul de acreditare a diplomelor pentru studentii romani care au studiat in strainatate, prea multi studenti care studiaza afara au probleme cu recunoasterea diplomelor cand se intorc in tara", a fost ultima directiva trasata de mai marele pesedistilor Ecaterinei Andronescu. "Cand vorbim de 100.000 de persoane, vorbim si de o problema sociala. Daca vreti poate sa fie electorala, ca tot ceea ce facem ca oameni politici se poate numi si actiune electorala. N-am sa fiu niciodata de acord, daca va depinde de mine, ca o problema retroactiva sa vina inapoi. Cream un precedent periculos si lucrurile astea nu putem sa fim de acord cu ele", a pus punctul pe "i" Marian Vanghelie, recunoscand ca PSD a tratat problema electoral.