Pentru a doua oara in ultimele saptamani, presedintele Ion Iliescu aduce in discutie cresterea impozitelor pentru salariile mari. El sustine aceasta crestere pe motiv ca si daca un salariu de 10.000 dolari/lunar este impozitat cu 10%, ceea ce ramane - 2.000 dolari, este cu mult mai mare fata de salariul mediu pe economie, de 100 de dolari/luna.
Daca ar fi fost in campanie electorala, afirmatiile presedintelui ar fi fost privite ca atare, pentru ca ar fi avut nevoie de votul populatiei, de cei care castiga 100 de dolari/luna.
Dar presedintele nu este in campanie electorala, iar mesajul pe care il trimite acum comunitatii oamenilor de afaceri, managerilor si celor care castiga bani mai multi este ca, intr-o tara in care Constitutia prevede ocrotirea proprietatii si nu garantarea acesteia, nici castigurile mari nu sunt bine privite.
Nici dupa 13 ani, presedintele nu poate accepta ca trebuie sa fie oameni care sa castige mai mult, si daca se poate, foarte mult. Acesti oameni, prin mintea si capacitatea lor, ridica o economie si trebuie sa aiba castiguri pe masura. Chiar daca 2.000 de dolari este cu mult mai mult decat 100 de dolari, un impozit de 80% nu-i va incuraja pe oameni sa castige mai mult. O economie, mai ales ca cea romaneasca, trebuie "sa creasca" din castiguri, nu din pierderi.
In loc sa se preocupe de reducerea fiscalitatii sau sa-i indemne pe oameni sa faca afaceri, sa munceasca mai mult ca sa castige mai mult, presedintele vrea sa-i penalizeze si pe putinii care vor si pot mai mult.
"Nu vad la indemnuri la munca, la reconstructia economiei. Eu vad mai mult sanctionarea celor care castiga mai mult. Romania are nevoie acum de locomotive, care sunt antreprenorii, sau de modele, care sunt managerii. Cum pot exista acesti oameni daca ii penalizezi punand impozite foarte mari", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Trebuie sa ne obisnuim cu salarii mari, cu oameni care sunt rasplatiti pentru munca lor. Nu ne putem integra in Europa cu un salariu de 150 dolari/luna", spune Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman.
De ce tinerii romani pleaca in Occident? Ca sa castige mai mult. Romania nu le poate oferi acest lucru, iar statul nu-i incurajeaza deloc sa ramana.
Presedintele nu vorbeste deloc despre marile intreprinderi de stat care sunt subventionate si tinute pe linia de plutire, pentru ca cei care sunt angajati acolo sa primeasca un salariu de 100 de dolari sau chiar mai putin. Cu aceasta mentalitate, Romania este intr-o eterna tranzitie, ramanand cu mult in urma tarilor din jur foste comuniste. Romania este in urma nu pentru ca populatia vrea acest lucru, ci pentru ca cei care au condus tara au privit capitalismul ca pe un inamic.
Cei care sunt in sectorul privat nu sunt de acord cu ideea presedintelui de a creste impozitul pe salariile mari. Nici chiar premierul sau ministrul Finantelor nu sunt de acord cu acest lucru. "Ne facem iluzii pe banii pe care ii vom obtine din superimpozitare, care ne vor ajuta sa rezolvam problemele saracilor. Eu nu cred acest lucru", a mentionat premierul Adrian Nastase.