sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Ceuca: Rezultatele ar putea da consistenta trendului de revenire

Bursa a inregistrat ieri cresteri consistente, similare cu cele consemnate pe piete europene, principalul indice al pietei, BET-C, urcand pentru a treia sedinta consecutiva, in ciuda mentinerii unor volume scazute.
Pretul petrolului a atins marti cel mai mic nivel din ultimele trei luni, de 118 dolari pe baril, pret cu peste 12% mai mic comparativ cu maximul atins in acest an, fapt ce a readus optimismul investitorilor pe majoritatea burselor internationale.

"Analistii de afara sunt de parere ca daca pretul petrolului coboara in zona pragului de 100 de dolari pe baril, economia mondiala s-ar putea relansa", a precizat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El mai spune ca la cresterile de ieri au mai contat si stirile macro bune, venite de pe plan intern, respectiv prognoza cu privire la inflatie, care a aratat ca situatia nu este asa de rea cum se anticipa, iar S&P a revizuit in scadere sansele unei recesiuni in Romania. De asemenea, profiturile peste asteptari raporate de bancile internationale pana in acest moment au influentat in mod pozitiv si evolutia bancilor autohtone.
Titlurile BRD au urcat ieri cu 2,7%, in timp ce Banca Transilvania a consemnat un avans de 1%.
Ceuca spune ca aprecierile inregistrate de banci au molipsit si SIF-urile, care au revenit ieri din apropierea minimelor anului, cu o crestere in medie de 2,7%.
Cel mai mult s-au apreciat ieri actiunile SIF Moldova, care au urcat cu 3,7% pe un rulaj scazut.
Indicele celor mai lichide 25 de titluri din piata, BET-XT, s-a apreciat ieri cu 1,7%.
"Sunt cateva zile de crestere pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor.
In conditiile linistirii pietelor internationale, am putea asista la o revenire pe termen scurt", considera Adrian Ceuca.
Actiunile Artrom Slatina au sarit ieri cu peste 11%, compania urmand sa anunte rezultatele pe semestrul al doilea al anului.
Titlurile Petrom, care urmeaza sa raporteze astazi datele financiare, au inregistrat o crestere modica, adaugand 0,2% dupa aprecierile importante din ultimele saptamani.
"Rezultatele bune ale companiilor de pe Bursa ar putea da consistenta trendului de crestere. Ma astept la rezultate bune in domeniul financiar, de constructii, petrolier, bancar si respectiv chimic", spune Ceuca.
Actiunile Electroputere Craiova au sarit ieri cu 15%, maximul permis pe parcursul unei sedinte, dupa ce conducerea companiei a anuntat ca vrea sa atraga credite de pana la 70 mil. euro pentru investitii.
Principalii indici europeni inregistrau cresteri de circa 2%, in timp ce cotatia futures a indicelui S&P cunostea o apreciere de 0,6% spre inchiderea sedintei de ieri de la Bursa.
Indicele german DAX urca cu 2,3%, cel englez FTSE 100 se aprecia cu 1,9%, iar indicele fancez CAC 40 era pe plus cu 1,5%.