sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Fondul Proprietatea vrea comision de administrare sub piata

Fondul Proprietatea a primit pana in prezent 28 de scrisori de intentie din partea unora dintre cele mai mari banci si administratori de active din lume pentru selectarea administratorului.
Pana in luna noiembrie sau decembrie administratorul Fondului va fi selectat, prin licitatie sau dialog competitiv, metoda urmand sa fie stabilita prin caietul de sarcini care va fi elaborat in luna august si aprobat ulterior de Guvern.

"Ne bucura numarul mare de scrisori pe care l-am primit din partea grupurilor de renume international. Aceste scrisori insa nu fac parte din procesul de selectie al administratorului, nu au un caracter obligatoriu, ci indeplinesc rolul de a obtine un feedback pentru realizarea caietului de sarcini. Teoretic, administratorul selectionat poate sa nu faca parte din lista celor care au depus scrisori de intentie", a declarat Daniela Lulache, directorul general si presedintele Fondului.
Criteriile de selectie a administratorului sunt inca "in constructie", urmand a fi definitivate pe parcursul lunii august. Comisioanele de administrare vor fi unul dintre criteriile in baza carora va fi selectionat administratorul.
"In piata de asset management, comisioanele de administrare sunt cuprinse intre 1% si 2% din valoarea activelor. Cu active in valoare de 4 miliarde de euro, Fondul Proprietatea reprezinta o situatie speciala, si cred ca vor fi platite comisioane sub valoarea din piata administrarii de active", a continuat Lulache. Mandatul de administrare va fi incheiat pe o perioada limitata de timp, fiind preferate insa parteneriatele de lunga durata, potrivit Lulache.
Intentiile anuntate de oficialul Fondului sunt acelea de a alege un singur administrator, dar nu este exclusa posibilitatea desemnarii unui grup de administratori care sa gestioneze Fondul.
Daca va fi selectat un administrator international, acesta va trebui sa aiba prezenta si pe piata locala.
In prezent, Fondul are in derulare patru licitatii: pentru selectarea evaluatorului activelor la 13 participatii detinute, pentru intocmirea bilanturilor financiare consolidate, pentru serviciile de custodie si depozitare si pentru organele de conducere.
Pentru selectarea evaluatorului activelor la cele 13 participatii, Fondul Proprietatea a primit pana luni, termenul limita, patru oferte din partea firmelor Darian Rom Suisse, Alfa Chim Consulting, JPA Audit si Consultanta si consortiul format din Gestaco si Business Consulting. Pentru restul de companii din cele peste 80 din portofoliu, Fondul a incheiat la inceputul anului contracte de evaluare cu firmele Darian si PricewaterhouseCoopers.