sâmbătă, 13 decembrie 2008

Bursa si-a adaugat in palmares inca o saptamana de maxime istorice

Piata de la Bucuresti a inchis ultima sedinta de saptamana trecuta pe noi maxime istorice la nivelul tuturor indicilor, beneficiind de optimismul investitorilor, dar si de fondurile intrate pe piata in ultimele doua luni.
Indicele BET-FI a depasit pragul de 93.000 de puncte, in timp ce BET a atins 10.634,92 de puncte. Bursa de la Bucuresti a facut insa nota discordanta cu pietele europene care au inchis saptamana pe rosu, spre exemplu, indicele pietei londoneze, FTSE 100, pierzand 0,83%. Bursa americana a inchis sedinta de vineri noaptea in scadere cu 1,07%, indicele Dow Jones Industrial Average revenind sub pragul de 14.000 de puncte.


Indicele BET-FI a urcat si vineri cu 1,36%, insa pe un rulaj redus, de 6,7 mil. euro (21,2 mil. lei). Cotatiile celor cinci titluri au urcat in medie saptamana trecuta cu peste 4%, iar brokerii spun ca in piata s-a resimtit o puternica presiune la cumparare.
"Din punct de vedere tehnic, volumele in scadere pe cele cinci societati de investitii financiare arata ca nivelul atins de peste 93.000 de puncte va fi cu greu depasit si ca presiunea la cumparare va slabi. Ma astept la o evolutie in tunel sau in jurul actualelor cotatii pana cand volumele vor mai creste", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
De la sfarsitul corectiei inregistrata in martie, indicele BET-FI a urcat cu circa 70%, insa performanta acestuia de la inceputul anului se afla putin peste indicele BET-C, in jurul valorii de 45%. O parte dintre companiile din portofoliul celor cinci societati sunt incluse in indicele general al pietei. "Daca analizam din punct de vedere funadmental insa societatile de investitii financiare, acestea mai au un potential de crestere de 30-40%. Trendul se mentine ascendent pe termen mediu si lung pe acesti emitenti", mai spune Adrian Danciu.
Indicele BET a urcat vineri cu 1,71%, valoarea totala a tranzactiilor din piata fiind de 13,6 mil. euro (42,7 mil. lei). Banca Transilvania a urcat puternic cu 2,22% pe un rulaj de 1,8 mil. euro (5,8 mil. lei). Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta au inregistrat o lichiditate de peste 1,3 mil. lei si un avans de aproape 2%.
"Actiunile Rompetrol Rafinare au o evolutie buna in ultima perioada si ne putem astepta la rezultate bune, punand la socoteala si faptul ca OMV a publicat un raport in care se arata ca marjele de rafinare au crescut", spune Danciu.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut vineri cu 1,07%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in ultima sedinta la circa 2,09 milioane de euro (6,54 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. SIF Oltenia a cedat in cursul sedintei de tranzactionare de miercurea trecuta pachetul de control la producatorul de componente auto Altur Slatina, incasand aproape 10 milioane de euro (30,7 mil. lei), pretul mediu de transfer al pachetului fiind de 0,204 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 4,74 lei/actiune, in timp ce maximul atins in timpul sedintei a fost de 4,8 lei/actiune.

Actiunile Alro Slatina (ALR) au pierdut vineri 4,35%, pe fondul unui rulaj de circa 14.000 de euro (43.000 de lei). Actionarul majoritar al Alro Slatina, grupul rus Vimetco, ar putea fi evaluat la Bursa din Londra (LSE - London Stock Exchange) la o valoare aflata intre 1,2 si 1,6 miliarde de euro in urma ofertei publice de actiuni pe care compania, inregistrata in Olanda, urmeaza sa o lanseze. Vimetco este noul nume al Marco Industries, care a preluat Alro de pe Bursa si de la statul roman in urma cu cinci ani. Vimetco este controlata de omul de afaceri rus Vitali Matshitski. Ultima tranzactie cu titlurile Alro Slatina s-a perfectat vineri la un pret de 11 lei/actiune.

Actiunile Loulis (MPN) au pierdut ieri 2,88%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 9.000 de euro (28.000 de lei). Compania de morarit si panificatie Loulis Romania a luat un credit de 2 milioane de euro de la Loulis International Foods, fostul actionar majoritar al societatii, pentru finantarea activitatii de productie. Creditul a fost acordat fara dobanda si fara constituirea de garantii si urmeaza sa fie returnat pana la sfarsitul anului. Loulis Romania, care isi va schimba numele in Titan, a fost vanduta de curand in proportie de 60% catre Leipnik Lundenburger Invest (LLI), cel mai mare jucator de pe piata europeana de morarit, de catre Loulis International Foods.

Titlurile Turism Felix (TUFE) au crescut vineri cu 4,35%. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile companiei s-a ridicat la circa 73.000 de euro (227.000 de lei). Bailasteanu Gheorghe, una dintre persoanele initiate din cadrul actionariatului Turism Felix, a cumparat joia trecuta un pachet de 20.000 de actiuni ale Turism Felix la un pret de 1,14 lei/actiune. Bailasteanu a vandut anul acesta in mai multe randuri pachete care au totalizat circa 390.000 de actiuni (740.000 de lei), la un pret mediu situat in jurul nivelului de 1,9 lei/titlu. Valoarea acestor tranzactii a fost de 230.000 de euro. Ultima tranzactie cu titlurile Turism Felix s-a perfectat la un pret de 1,20 lei/actiune.

Actiunile Macofil Targu Jiu (MACO) au sarit in sedinta de vineri cu 24,97%, pe fondul unei lichiditati de 31.000 de euro (98.000 de lei). Producatorul de placi ceramice Macofil, controlat de Ion Patrut, este curtat de doua fonduri de investitii straine si de o companie multinationala, dar Patrut sustine ca nu este dispus sa vanda afacerea. Patrut detine 51,6% din companie, care este evaluata pe piata RASDAQ la 7,5 milioane de euro. RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ care cuprinde toate companiile din piata, a crescut vineri cu 2,15%, dupa trei zile in care a scazut, ajungand la un nivel de 5.826,75 de puncte. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 101,1 lei/actiune.